... Aurificina is het Latijnse woord voor "goudsmid atelier". Afgeleid van aurifex (“‘goudsmid’”) en aurum (“‘goud’”) + faciō (“‘ik maak’”)

2016-04-03

conische zetting met de "Kegelrechner"


Natuurlijk kan ik een kant en klare zetting kopen, of een stukje buis in het zetijzer conisch kloppen. Voor onze opdracht "Chaton zetting" is dit OK. Maar ik wil toch deze keer een conische zetting met de hand maken.

Hoe bereken ik een sjabloon voor een conische zetting? Als je dit probleem mathematisch benadert, wordt het ingewikkeld, met vierkantswortel etc.  Je kan het ook "grafisch oplossen" maar dat is voor de andere post bijdrage http://aurificina.blogspot.be/2016/04/conische-chatonzetting-met-tekening.html.  Daar lees je ook meer over de stappen van het eigenlijke maken van de zetting.

Hier gaat het gewoon om het maken van de tekening.

Ik hoopte ergens een site te vinden, waar ik gewoon mijn getallekes kan intikken en dat is ook gelukt ... tis wel in't Duits te doen, hier is het linkje:
      Kegelrechner
Om de sjabloon te maken moet je met een geodriehoek kunnen werken ;-)




In het formulier moet je de volgende velden invullen 
  • "Kleineren Durchmesser eingeben: " dit is de diameter (niet de radius) van de kleine diameter aan de onderkant van je konische zetting, die op het ringband rust. Vaak wordt hiervoor de afmeting van de tafel (van de steen) genomen.
  • "Größeren Durchmesser eingeben" dit is de diameter van de grote cirkel, dus de omvang van je steen +1 mm (minimum) voor de zetter. Tel er nog +1 speling bij voor afwerking (opervlakte rechtzetten na het zagen en sluiten van komische zetting) + de plaatdikte
  •  "Höhe eingeben": Hier vul je de gewenste hoogte van de zetting in, dus dat is minimum de hoogte van de steen +1 mm voor het comfort bij het solderen op een plaat. Maar kan natuurlijk veel meer zijn als je een bepaald effect wil verkrijgen. Ook moet je rekening houden hoe je zetting op je juweel wordt bevestigt:
    • op welke oppervlakte? recht, gebogen, onregelmatig?
    •  soldeer je de zetting op de oppervlakte, of laat je de zetting "zinken?  
Als je op een rechte oppervlakte soldeert, zal je de dikte van de plaat in hoogte winnen.  bij een gebogen of onregelmatige oppervlakte moet je hoogte bijgeven omdat je de conische zetting moet aanpassen aan de oppervlakte. 

Laat je de zetting in de oppervlakte "zinken" moet je nog steeds rekening houden met de mogelijke kromming van de oppervlakte. Maak je een grote zetting voor bv voor een steen van 10mm diameter en 4 mm hoog, (zoals die van mij) zal je voor de "kleineren Durchmesser"  van de zetting waarschijnlijk geen minuscule kleine diameter kiezen, en ook geen al te fijn ringbandje.  De kromming van je ringband speelt hier dus mee = verlies in hoogte voor de zetting.

Ik geef de volgende waarden in:
Kleineren Durchmesser eingeben:  5 
Größeren Durchmesser eingeben:   13
Höhe eingeben:   7

De berekening die het formulier uitvoert is:
Innerer Kreisdurchmesser = 10.08
Aeusserer Kreisdurchmesser = 26.20
Winkel zum Wegschneiden = 181.39

  klik op de afbeelding om ze in het groot te zien


Met andere woorden:  ik maak een tekening van 2 cirkels in elkaar, waarvan de binnendiameter 10.08 mm, en de buitendiameter 26.20 mm is.
dan kies je willekeurig een punt op de buitendiameter en verbind deze met het middenpunt van de cirkels.
Deze lijn gebruik je om met een geodriehoek een hoek van 181.39 ° te bepalen - teken daar een punt op de buitendiameter en verbind deze punt terug met het middenpunt.


meer hierover vind je op 
http://www.unikatissima.de/d/?p=2207 



© info@aurificina.com